|
Video pentru nunti Suceava
persoana de contact:
Constantin Aanicai
tel:
0744 669 444 din data de:
24 September 2019 22:47
Gratuit 30 zile reclamă pentru utilizatorii înregistraţi.
|
|
|
Istoricul comunei |
Secvenae filmate de la Sfintirea Primariiei din Radaseni, eveniment local care a avut loc pe data de 14 noe. 2010
Satul Radaseni
- in anul 1424, satul Radaseni este dat lui popa Iuga de catre Alexandru cel Bun.
Peste 10 ani, in 1434, satul Radaseni este facut danie lui popa Iuga,
insa in 1561, Alexandru Lapuaneanu il daruieate ctitoriei sale, Manastirea Slatina.
Socotindu-se razeai ca foati darabani domneati, radasenenii nu recunosc tutela Manastirii Slatina.
- in anul 1723 pornesc judecata cu Manastirea Slatina cind raporturile se
inrautatesc datorita faptului ca manastirea revendica stapinirea asupra unei bucati
de pamint pe care radasenenii o aveau daruita de catre domnitorul
STEFAN TOMSA.
Cercetari, dezbateri infatisari au loc in anii 1749, 1750, 1752, 1754, 1765, 1767, 1768, 1769. Se da cistig de cauza manastirii: "sa raman rasuflate toate scrisorile ce ar fi fost la miinile cetatenilor, iar
taranii din Radaseni, de acum inainte pe ponturile domniei mele sa urmeze
si sa-si dea dijma poamelor".
- in anul 1795 se plang la domnie ca manastirea le-a luat toate faneturile
si nu au unde cosi cat de putin si ca manastirea le cere dijma poamelor. In raportul ispravnicilor se arata ca acesti sateni din Radaseni "de multa vreme neancetata suparare
si pagubire au pricinuit manastirii cu nesupunerea lor si cu multe pari si judecati. Li s-a masurat fanatul, gasindu-se 680 de falci. Ispravnicii cercetatori propun "sa se
infraneze acesti razvratitori caci sunt intre dansii vreo cinci-sase care intarata pricini
si merg pe la giudecati".
- Abia la 3 februarie 1809, vornicul satului, impreuna cu toti locuitorii lui dau scrisoare cum ca sunt ai manastirii si se obliga a respecta vechiul obicei ce "iaste in toata Moldova ca o pravila, obligandu-se a da anual cate un car de lemne la sfanta manastire si cate o gaina in Postul Nasterii Maicii Domnului". Nemultumirile cu manastirea nu s-au curmat, ci numai s-au potolit.
- Dupa 1848, cand posesor al mosiei Radaseni era postelnicul Vasile Cantacuzino, radasenenii sunt alaturi de acesta in miscarea pentru unirea principatelor.
- In anul 1864 inceteaza stapanirea manastirea Slatina asupra radasenenilor, ei ramanand de atunci preocupati de intregirea si largirea hotarelor satului, fapt pe care il reusesc in anii 1878, 1889, 1892 si 1918.
- Rascoala din 1907 gaseste radasenenii intr-o situatie mai buna, insa recunosc ligitimitatea acestei miscari taranesti afirmand: "La noi au oamenii ce manca, dar acolo jos unde hamurile cailor is de franghie si traista de sac, acolo cum sa nu se ridice".
Satul Lamaseni.
Este situat in partea de vest a comunei, la 3 km distanta de satul Radaseni si la 9 km de municipiul Falticeni.
Este mentionat oficial pentru prima data in "Uricul" lui Bogdan-Voda din 1365 prin care satul Lamaseni este dat boierului Rotopan.
Satul Lamaseni are in prezent o populatie de aproximativ 1460 locuitori. In sat este o singura scoala cu clasele 1-8, in care lucreaza 11 cadre didactice, invata 110 elevi si 50 prescolari. Caminul cultural a fost construit in anul 1970 si a fost renovat in 1998.
Satul Pocoleni.
Este mentionat pentru prima data in lucrarea "Principatele Romane la inceputul secolului al XIX-lea" a lui Giurescu Constantin, lucrare editata la Bucuresti, in anul 1857.
Satul Pocoleni are in o populatie de aproximativ 245 locuitori.
Biserica din sat a fost construita in anul 1936, avand hramul Nasterea Maicii Domnului.
Realizari:
- In anii 1971-1973 s-a construit cabana Radaseni care in prezent a fost demolata de propietarul terenului.
In anul 1942 a fost instalata in sat curentul electric, iar in primavara anului 1966 a fost introdus iluminatul public, satul Radaseni fiind primul sat electrificat din nordul Moldovei. In anul 1974 au fost electrificate toate satele din comuna.
- Intre anii 1969-1979 s-au construit 2 camine culturale, unul in Radaseni si celalalt in Lamaseni, s-au construit si cele 3 scoli din comuna astfel:
- In satul Radaseni s-a construit o scoala cu 8 sali de clasa si 2 laboratoare, iar in anul 1977 a fost construita o noua aripa cu 24 sali de clasa si cu laboratoarele necesare.
- In satul Lamaseni s-a construit o scoala cu 5 sali de clasa si un laborator.
- In satul Pocoleni s-a construit o scoala cu 2 sali de clasa.
- In intreaga comuna sunt circa 60 de intelectuali din care 50 de cadre didactice, o biblioteca cu 8500 volume.
Formatii culturale
- In anul 1968 s-a infiintat in satul Radaseni o formatie de fluierasi, cu sediul in Caminul Cultural din sat. In anul 1974 obtine locul II pe tara la formatiile instrumentale de amatori. In anul 1977, bilantul activitatii culturale oferite locuitorilor comunei Radaseni a fost deosebit de bogat, inscriindu-se in Festivalul National "Cantarea Romaniei" cu succese deosebite, ajungand la faza finala sa ocupe locul III pe tara si sa fim distinsi cu diploma si premii la nivel judetean.
Emisiune postala
- In anul 1944 a fost pusa in circulatie o emisiune postala cunoscuta sub denumirea "Radaseni". Machetarea marcilor a fost facuta de pictorul Alexandru Murnu, suprataxa acestora variind intre 118 si 145 lei, astfel incat fiecare marca postala a avut o valoare faciala de 150 lei. Prima marca postala a emisiunii a avut valoarea de 5+145 lei si are ca imagine in medalion bustul ctitorului bisericii SF Mercorie, Stefan-Tomsa, precum si biserica respectiva.
Monumente istorice
Biserici
- Biserica SF. MERCURIE din Radaseni, construita in anii 1611-1622 fiind ctitoria lui Tomsa-Voda. Pentru mai multe informatii vezi linkul.
- Biserica SF. NECULAI din Lamaseni, construita in anii 1762-1776.
Monumente ale eroilor
In satul Radaseni
- Monumentul construit in fata scolii din satul Radaseni.
Pe acest monument sunt inscrise pe trei placi de marmura inscriptiile cu numele eroilor cazuti in razboiul de independenta si in cele doua razboaie mondiale.
- La baza monumentului urmeaza inscriptiile "NOI NE-AM JERTFIT PENTRU VOI. LACRIMILE SI DUREREA SA VA ADUNE AICI PENTRU POMENIREA NOASTRA". Pe spatele monumentului se gaseste urmatoarea inscriptie:"CU VREREA TATALUI, CU AJUTORUL FIULUI SI CU SAVARSIREA DUHULUI SFANT S-A RIDICAT ACEST MONUMENT AL EROILOR SI S-A SFINTIT LA 26 IUNIE 1996".
In satul Lamaseni
- Troita sculptata din stejar masiv, avand forma de cruce inalta de 4 metri.
Pe partea din fata a troitei este amplasata o placa din marmura alba pe care se gaseste urmatoarea inscriptie:
"1916-1918 EROII SATULUI LAMASENI", dupa care urmeaza numele a 39 de eroi.
"1941-1945" dupa care urmeaza numele a 41 de eroi.
Monumente ale naturii
- In satul Radaseni, ca monument al naturii este dealul "Cetatuia"-
"Statiunea Arheologica Cetatuia", datorita faptului ca pe acest deal s-au facut sapaturi arheologice. Acest deal a figurat pentru prima data ca monument al naturii in lucrarea lui Vasile Ciurea, "Preistoria in vechiul tinut al Sucevei", publicata in 1931 in Bucuresti. |
|
Comentarii |
Nu există comentarii postate.
|
|
Postează comentariu |
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
|
|
Pagina activa intre anii 2007-2017, a fost cam singurul lucru care l-am facut pt. Radaseni dupa priceperea si cheltuiala care am putut sa o suport. Ce vedeti in acest moment e versiunea care o am salvata intr-un soft de server pe pc-ul de acasa si va fi online doar cand am acel pc pornit.
Am reusit sa salvez doar ce se vede acum, conturile de mail @radaseni.info.ro s-au pierdut la sfarsitul lui 2017 cand am incetat plata pt nume si gazduire.
Constantin Aanicai.
|
|
ancuta nou înscris pe pagină
total membri: 122
Vizitatori anonimi: 4
IP: 3.142.199.54
|
|
|