Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 18.05.2008 06:39
Dragi cititori si vizitatori ai acestui site, doresc foarte mult sa va prezint pe distinsa dvs. consateanca Elena Andries.
Veti citi in continuare cateva lucruri esentiale despre dumneaei, dar putine in raport cu ceea ce ar trebui scris.
Voi incerca sa va prezint doar ce detin eu in arhiva mea personala.
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 18.05.2008 06:40
IUBITE CITITORULE!
- Deschizand acest caiet, iti vei pune simpla intrebare: cine e aceasta Elena ANDRIEȘ?
- Aceasta doamna este figura demna a femeii de la sat, care stie sa conduca o gospodarie, sa manuiasca sapa si suveica, dar gaseste timpul pentru a-si varsa ofurile in versuri. Caci iata ce zice insasi autoarea: ,,in tinerete am descoperit cartea poetului taran Ioan LUNGU din tarna Mare, care-si scrisese versurile pe coarnele plugului la arat, fiind fara studii preainalte. Versurile lui fiind triste, creatia acestui poet taran mi-a fost o calauza pentru mine si in timpul liber imi scriam si eu bucuriile si durerile omenesti, considerand scrisul o ocupatie frumoasa, dar si un exemplu bun pentru cei patru copii ai mei. Tot ce am scris mi-a ramas intiparit in cristalul memoriei".
- Nascuta la 28 septembrie 1929, in acel mariet sat care este renumitul RaDaȘENI, situat pe Șomuzul Mare, langa Falticeni. parintii Toader si Maria SANDU, tarani instariti la vremea lor, au murit de tineri, lasand pe cele doua fete, Ana si Elena, cat si pe unicul baiat Constantin, orfani din 1945. Acesti trei copii minori inca, au trebuit sa se descurce singuri cu multele hectare de pamant in conditiIle grele de dupa razboi si a secetei devastatoare din 1947.
- in 1948 sora Elenei, Ana se casatoreste cu Toader TUDOSE. in 4 noiembrie 1950, Elena se casatoreste cu Constantin ANDRIEȘ, nascut in 18 ianuarie 1919, proaspat venit din prizonierat cu care a avut patru copii: Mariana, Ionel, Viorica si Adrian. Constantin SANDU, fratele Elenei, moare in 9 octombrie 1951 in armata.
- Cautarea timbrului poetic personal este vizibila in intreaga creatie. Elena ANDRIEȘ a incercat sa-si gaseasca siesi raspunsuri la marile intrebari ce rascolesc fiinta umana, mergand pana la esentele de interpretare filozofica a lumii. Tematica poeziilor este diversa, incepand cu divinitatea, apa, pamantul, parintii, batranetea, credinta si satul natal.
Profesor Camelia STOICEVICI
Licentiata in Litere a Universitatii de Vest Timisoara
Editat de Mihai LEONTE la 18.05.2008 06:42
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 20.05.2008 11:53
Elena ANDRIEȘ r11; poeta de la Radaseni
S-a vorbit intr-o perioada de timp foarte mult despre poetii tarani. Sintagma in sine contine destul adevar, caci poetul taran nu are intotdeauna la dispozitie acele mijloace ale scrierii; condeiul si hartia. Cu toate acestea taranul a reusit sa-si spuna tot ce avea in sufletul sau cu acuratete si sinceritate, daruind lumii parti din inima sa, redand trairile satului sau, in care a inclus peisajul inconjurator; campul si livezile, casa si gradina.
Unii au reusit sa fie cunoscuti, avand timpul necesar de a scrie la ziare si reviste, altii nu au reusit datorita timpului fizic mereu plin de activitatile gospodaresti specifice satului.
Au reusit sa-si adune doar in niste caiete insemnarile fugare, tip jurnal, gandurile transpuse in poezii simple.
Este si cazul Elenei ANDRIEȘ, nascuta intr-unul dintre cele mai frumoase sate ale Sucevei, satul Radaseni, devenit celebru si prin scrierile marilor povestitori; Ion CREANGa si Mihail SADOVEANU.
Draga cititorule care vei parcurge scrierile Elenei Andries, taranca din Radasenii Moldovei, te-ai intrebat vreodata cum poate o femeie cu patru copii, care si-a facut zilele munca la colectiva fostul (CAP), care iarna tesea covoare si stergare cu modele integrate, sa mai aiba timp si pentru a scrie versuri? Desigur ca poate vi se pare ceva deosebit! Da, e un lucru deosebit, caci Elena Andries avea in buzunarul pestelcii un capat de creion chimic cu care scria pe palma cand ii venea cate un vers in minte. Apoi la odihna de amiaza trecea intr-un caiet ce scria pe palma sa nu se spele, prin curgerea siroaielor de sudoare la prasitul papusoiului de pe tarlalale C.A.P.-ului.
Elena ANDRIEȘ, numita poeta de la Radaseni, sau pur si simplu; Bunicuta de catre poetii de pe Internet, care au cunoscut-o personal sau virtual. Elena ANDRIEȘ este femeia tipica de la sat. A dat viata la 4(patru) copii, pe care i-a ridicat pana si-au creat propriile familii, au terminat studii universitare, si i-au bucurat inima pana acum la cei 79 ani.
Elena ANDRIEȘ este precursoarea altor poete din zona Sucevei precum; Eugenia Aglaia IACOB, nascuta in 23 iunie 1900 in satul Roscani, comuna Liteni, judetul Suceava si Varvara MUNTEAN, nascuta in 1905 in Bilca Sucevei, care au reusit sa fie cunoscute cu mult inainte.
Viata Elenei ANDRIEȘ nu a fost deloc simpla, ea prasit si secerat pe ogoarele proprii pana la colectivizare, dar si in tarlalele colectivizate. Prin poezie a incercat sa-si adune ganduri personale care o framantau in permanenta, si care trebuiau sa ramana consemnate pentru ca vremurile sa nu le stearga. La o intalnire cu Elena ANDRIEȘ din anul 1979 mi-a recitat din poeziile sale, dar si din multi poeti clasici. Drept dovada a memoriei deosebite, dupa ani, in cadrul lansarii volumului; Spiralele vietii, din 11 august 2006 de la Timisoara, si-a recitat liber creatiile incluse in volum, la venerabila varsta de 77 ani.
Despre Elena ANDRIEȘ ar trebui sa se scrie un adevarat roman in mai multe volume. Personal am reusit sa-i adun parte din poeziile sale intr-o placheta xeroxata, numita simplu; DECLARatii.
in anul 2006 a fost inclusa in volumul antologic; Spiralele vietii, iar in 2007 in volumul; Drumurile vietii, devenind astfel colega cu alti creatori de poezie din tara dar si din alte tari. Prin eforturi personale si ale familiei sper sa reuseasca tiparirea unui volum care sa-i poarte semnatura; Elena ANDRIEȘ r11; poeta de la Radaseni, cunoscuta drept; Bunicuta.
A debutat in volumul antologic Spiralele vietii 2006
ii doresc nespus de mult sa-si vada visul implinit.
La multi ani distinsa Elena ANDRIEȘ.
Consemnare de poetul Mihai LEONTE
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/