Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 12.05.2011 16:54
VIAtA O ȘCOALa CONTINUa
Cuvant inainte la Cartea de Onoare a Școlii din satul Petia,
donata de poetul Mihai LEONTE
Fiecare dintre noi, care azi stim carte am trecut printr-o scoala. Acei care ne-au indrumat in buchisirea slovelor au fost invatatorii. De aici, din scoala portile lumii au inceput sa se deschida pentru fiecare dintre noi. Unii au reusit datorita valorii individuale, altii cu sprijin material mai consistent au mers mai departe urcand trepte mai inalte spre perfectionare. Oriunde au ajuns, cred ca in suflet si-au pastrat emotiile si bucuriile primilor ani de scoala.
Chiar daca exista fel si fel de pareri despre scoala, trebuie ca intotdeauna sa cautam a ne instrui, pentru a ne fi noua de folos in primul rand si apoi sa ne integram in societate pentru a fi de folos si celor din jurul nostru.
Gandurile noastre sa fie in jurul celor care ne-au indrumat primii pasi in scoala si viata.
La randul nostru avem obligatia sa ne educam propriile noastre odrasle (copiii), astfel continuand un ciclu perpetuu al vietii. Cei sarguinciosi, cei muncitori vor avea doar satisfactii in drumul vietii, plin insa si de greutati.
Școala incepe in clasa I-a si se termina la sfarsitul vietii.
Filosoful latin Seneca a lansat ideea ca; ,,si batranii trebuie sa inveter1;. De aici tragem concluzia ca viata este o scoala continua.
Un elev continuu
LEONTE Vasile Mihai
Nascut 19 ianuarie 1941
in satul Petia, comuna Bunesti
Judetul Suceava
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postat la 12.05.2011 16:55
ACCIDENT MINIER SUBTERAN CARE PUTEA FI EVITAT!
Ceea ce am sa va povestesc este strict autentic. Ca maistru de revir si conducator de schimb ca maistru principal in acea zi nu vedeam prilejul de a se intampla ceva deosebit. Abatajele isi avea programele stabilite, iar locurile de munca auxiliare nu prezentau riscuri. Am verificat locurile de munca din revirul meu. La un abataj unde se facea pregatirea pentru coborarea la un nou nivel de productie am observat ca la nivelul superior care trebuia abandonat situatia devenise incerta. Mi-am continuat controlul si am avertizat echipa care ataca noul nivel sa urmeze intocmai prescriptiile tehnice deoarece roca era instabila in stratul de steril, constituit din asa zisele banatite. Am scris indicatiile tehnice care trebuiau urmate pentru a ma asigura ca ele vor fi respectate in caietul abatajului dar si in carnetul meu de maistru. Minerul sef de schimb era un miner cu experienta si un executant bun. Pentru siguranta altor categorii de muncitori auxiliari m-am intors pe calea de acces pe unde se circula in mod normal. Am luat cu mine un muncitor care sa blocheze calea de acces prin clasicul semn CRUCE de lemn instalat pe unde se putea circula. M-am intors la atelierul mecanic subteran pentru a-i avertiza pe meseriasi sa nu se mai deplaseze pe acel traseu. Eram schimbul intai si toata actiunea mea se incheia in jurul orei 11 am. Pentru mine totul decurgea normal ca si pentru personalul productiv. Dupa ora 12 dimineata eram anuntat ca se produsese un accident fara sa mi se precizeze cu exactitate locul evenimentului. M-am deplasat la un abataj care era posibil sa se fi intamplat un eveniment. Aici aveam sa aflu unde se intamplase accidentul. M-am intors cu mare graba spre abatajul indicat. Ce se intamplase? Cu toata interdictia si dispozitia scrISĂ un lacatus s-a aventurat pe traseul INTERZIS. Astfel ca fara sa tina cont de noile conditiI s-a deplasat pe acel traseu. Avand trusa cu scule din dotare cu el, nu si-a calculat bine ca din mers poate atinge un stalp care avea sa fie cauza accidentului. Astfel ca s-a produs o surpare a sistemului de sustinere de stalpi si grinzi din lemn atragandu-l si pe respectivul meserias in surpare. Nu ar fi fost ceva grav, insa dupa surpare meseriasul a fost imobilizat de un bandaj de lemn care i-a fixat piciorul langa alt stalp de lemn. Ajuns la fata locului mi-am dat seama de situatia creata. intre timp venise la fata locului seful de raion inginerul miner Vasile CaPRAR, care cunostea topografia obiectivului si ordinele date au fost benefice. Personal m-am implicat in salvarea captivului lacatus impreuna cu seful de brigada. Am reusit sa ne aparam de caderile de roci care continuau sa cada aruncand niste table de burlane deasupra surparii pentru a ne proteja noi si cel surprins. La nivelul inferior minerul sef de schimb extragea o mare parte din roca surpata creand astfel dislocarea rocii care il tinea captiv pe meserias. Dupa circa una ora de munca am reusit sa-l scoatem pe meserias din zona periculoasa trimitandu-l spre suprafata pentru ingrijiri medicale. A scapat totusi cu viata datorita mai multor oameni care si-au riscat propria viata. Acest accident putea fi evitat daca respectivul meserias nu IGNORA mai multe reguli tehnice. Respectivul a iesit la pensie. dar asupra sanatatii personale acel accident a avut o influenta nefasta. Pentru mine ca maistru avea sa fie una dintre experientele nedorite. La randul meu si eu am iesit la pensie fara alte incidente sau accidente care sa ma fi marcat sau care sa fi marcat sau prejudiciat pe altii.
Episodul acesta trebuia sa fie povestit cititorilor mei pentru a sti ca a fi pensionar din functia de maistru nu este chiar simplu si usor. Divinul Creator care mi-a aparat drumul vietii, m-a aparat si de aceasta data pe mine si pe cei care la randul meu trebuia sa-i apar.
Postat la 12.06.2011 10:26
ADOPTatii
Nimeni nu s-a nascut in locul dorit. Destinul l-a propulsat pe Planeta Albastra. Totul a venit neanuntat. Destinul nostru, al fiecaruia a fost sau nu definit. Ajunsi la o anumita varsta putem spune ca am avut noroc, sau cum spun filosofii din cele mai vechi timpuri; ACESTA A FOST DESTINUL NOSTRU! Unii au ramas acolo unde s-au nascut, daca acea localitate ii asigura o viata normala si decenta. altii au plecat in lume sa-si caute norocul, urmand ceva scoli de meserii sau chiar mai inalte. in timp ne-am atasat de o zona oarecare. Din motive economice sau familiare ne-am stabilit undeva. Unii dintre noi ne-am stabilit in zona Clisura Dunarii, fiind adusi aici de meseria noastra; mineritul!
DA! MINERITUL! Caci zona Clisura Dunarii a devenit pe atunci un El Dorado al Romaniei prin anii 1960. Auzisem de Lesul Ursului din anii cand eram elev la scoala profesionala, asa cum auzisem si de Moldova Noua. inca de pe bancile scolii profesionale vorbind cu colegii am zis ca voi veni la Moldova Noua. Dar trebuia sa respect un contract de scolarizare cu intreprinderea miniera care ma scolarizase. Astfel ca o perioada am lucrat la minele din bazinul Zlatnei; Almasul Mare si Hanes. in anul 1962 m-am angajat la mina Baia de Aries datorita unor conditiI de munca mult mai bune, dar cu o salarizare destul de inconsistenta pentru minerit. Mina Baia de Aries era aproape in localitate, caci de la camin la mina faceam doar vreo 10 minute, ceea ce era destul de putin in comparatie cu minele din bazinul Zlatnei unde mergeam cu autobuzul peste 2 ore jumatate, mai trebuia sa mergem 3 kilometri prin alta mina. Pe atunci inca lucram alaturi de detinuti si eram controlati la orice gura de mina sa nu introducem in special ziare sau reviste din exterior. Fiind tineri cautam sa ne pregatim si sa ne realizam cat de cat. La un an de la instalarea mea in Baia de Aries am dat examen pentru admiterea la liceul seral. Am intrat in randul seralistilor. Nu era chiar usor sa lucrezi in subteran si sa stai seara de seara inca patru ore la cursuri. Problemele erau mult mai grele pentru cei care locuiam la camin, fiindca in acei ani nu se gasea paine la liber, ci numai pe cartela. Daca nu erai abonat la cantina, ramaneai fara hrana de seara. Școala se facea si sambata, asa ca timp liber nu prea aveam. Mai era o problema a frecventarii cursurilor cand eram in schimbul doi. Unii sefi de sectoare intelegeau asta, altii nu! La Baia de Aries am avut totusi parte de sefi buni. Seralistii eram repartizati fie la lucrari care se executau in schimbul intai, fie la fronturi unde munceam schimbul trei. Am lucrat multa vreme la abatajele frontale de la Stocul Unu. Am fost indrumat sa-mi formez o echipa de armare care actiona mai mult in schimbul de noapte, astfel ca puteam frecventa cursurile liceului seral. Directiunea liceului a incercat chiar sa tina cursuri functie de schimburile noastre, dar era greu pentru cadrele didactice si nu a functionat.
Postat la 28.06.2011 15:21
ALEGEREA MESERIEI!...autor Mihai LEONTE
La intrarea in viata consideram ca vrem o anumita meserie! Aceasta optiune fie o alegem singuri, fie ne este sugerata. in cazul meu pot spune ca parintii mei ma voiau agricultor. Din acest motiv cand am terminat 4 clase elementare, nu am fost lasat sa merg mai departe la scoala. Dupa un an de stat acasa la insistentele directorului scolii din satul nostru Petia, domnul Agape CASANDRA, am intrat la ciclul 2 cum era pe atunci, adica in clasa a 5 a. La inceputul clasei a 7 a din nou am fost oprit sa mai merg la scoala. Atunci am plecat in lume ajungand la Ploiesti. Initial am vrut sa merg la o matusa la Ramnicu sarat, dar cum m-am urcat intr-o garnitura de cisterne, am adormit si m-am trezit dimineata in rafinaria VEGA din Ploiesti, in toamna anului 1955. Am fost oprit in rafinarie ca ucenic la atelierul AMC, unde aveam posibilitatea sa devin ceasornicar sau orice meserie mi-as fi dorit. Cu toate acestea dupa un de munca in rafinarie, aveam sa revin acasa la insistentele tatalui meu. Dar, acum situatia se schimbase. Nu voiam sa mai fiu taran, ci imi doream ceva mai mult. Am plecat din nou catre orasul visurilor mele; Ploiesti. Am inceput un lung sir de incercari si experiente. Șantierul uzinei DERO, ucenic la tinichigerie, adica noi executam tubulatura pentru instalatiile de aerisire din viitoarele sectii ale uzinei. Dar se pare ca nu eram facut sa fiu tinichigiu! Am mai lucrat la santierul postei mari din Ploiesti ca muncitor necalificat. Astfel ca prin martie am plecat la gostatul din Valea calugareasca unde am muncit toata vara anului 1957. Toamna am intrat la sectia Vinalcool pentru campania de toamna a vinificatiei. Castigam destul de bine insa doar sezonier. Astfel ca am plecat la unchiul meu la Turda cu speranta ca imi voi gasi un loc de munca pe acolo. intamplarea a fost ca nu am mai ajuns la Turda ci la scoala profesionala de mineri Zlatna. Și astfel din ceasornicar, aveam sa ajung miner, si ce a mai urmat dupa aceea, adica peste 30 ani de minerit!
Postat la 18.07.2011 07:52
ALEȘII ORAȘULUI MOLDOVA NOUa 2008 - 2012
Citind un volum scris de un autor care a trait o intreaga viata in acest oras minier cum este Moldova Noua, am considerat ca este absolut necesar sa se cunoasca cei pe care cetatenii au decis sa le conduca destinele timp de patru ani. Am solicitat sprijinul domnului consilier local medicul veterinar Ion MARIȘESCU, persoana care o cunosc de peste 30 ani fiind un vechi filatelist si mare iubitor de flori. Astfel ca am hotarat impreuna sa includ in acest volum scurte prezentari despre alesii orasului nostru.
- Actualul primar al orasului domnul Doctor Inginer Ion CHISalIta este inginer silvic, conducand ani buni Ocolul Silvic Moldova Noua, dar si contribuind la impadurirea iazurilor de steril care poluau zona alaturi de inginerul minier Maria FiCI, nascuta TISMaNARU. Era normal ca locuitorii in marea lor majoritate sa opteze pentru a fi primarul orasului Moldova Noua. Din dorinta de autodepasire si-a luat doctoratul in silvicultura.
- Viceprimarul orasului domnul SPOREA GHIta tehnician mecanic, student in ultimul an la Universitatea Eftimie MURGU din Resita, Facultatea de Drept Administrativ.
Consilierii alesi ai orasului Moldova Noua 2008 - 2012
- BalEANU EUGEN Managerul General al Societatii TV BalEANU care asigura transmiterea programelor TV in Moldova Noua si Clisura Dunarii, dar si in multe alte localitati din judetul Caras-Severin.
- BaCLEȘAN CaTalIN economist. Director la Casa Judeteana de Pensii Caras-Severin.
- BENCZE LADISLAU inginer minier. In prezent este Șeful Agentiei Romane pentru Dezvoltarea Durabila a Zonelor Miniere - Moldova Noua.
- GRECU DAN inginer miner ca formare, dar specializat dupa 1990 in ingineria economica.
- GUBANDRU NICOLAE patron local, maistru principal miner.
- mariCULESCU CLAUDIA profesor de religie. Facultatea de Teologie
- MARIȘESCU ION medic veterinar promotia 1967 Timisoara. A absolvit ,,Cincinnati Bible College&Seminary" obtinand titlul de Master of Arts in Practical Ministries - Viena 2002.
- NOVICICI MLADEN economist, administratorul SC Dunarea Moldova Noua.
Este cel mai longeviv consilier local, fiind ales in toate legislaturile.
- POPA DRAGA inginer electromecanic, profesor la Grupul Școlar Moldova Noua
- STANCIU ȘERBAN maistru principal minier & lider sindical.
- STOICOVICI ION maistru mecanic auto. Decanul de varsta al consilierilor locali.
- TIUGAN VICTOR GRIG inginer prepararea minereurilor
- TURCIN ILIE Economist
- VASILAȘI IRINEL tehnician mecanic
- VIZITIU VIOREL Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara. Medic primar, medic de familie in Moldova Noua, specializat si in medicina muncii.
- ZABERCA MARIANA, Universitatea de Vest Timisoara, facultatea de fizica. Are studii postuniversitare de informatica.
Am considerat ca nu este necesara precizarea coloraturii politice pentru alesii orasului.
Editat de Mihai LEONTE la 18.07.2011 07:52