Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 21.02.2009 07:30
SFERELE POEZIEI LUI NICOLAE SaRBU
Poetul este un om oarecare pana in momentul definirii sale ca poet. Definirea poetului se face foarte greu, caci pentru cei din jurul sau, el este un om obisnuit. De abia dupa aparitia unei plachete, incep sa apara comentariile pe marginea evenimentului produs.
Despre Nicolaie SaRBU, definirea ca poet a fost o indelunga prelucrare in acele creuzete din care ies doar simbolurile cele mai curate. Nu a iesit in fata inca de la debutul sau in r0;TRIBUNAr1; Clujului anului 1965.
Nascut la 21-Septembrie-1945, in Ohaba - Forgaci (jud. Timis) a terminat FILOLOGIA, facand apoi ucenicia de poet la diverse reviste literare, cu greutate in lumea poeziei, enumerand doar: AMFITEATRU, LUCEAFarUL, CONTEMPORANUL, STEAUA, ORIZONT, SEMENICUL, s.a. Echinoxist prin nastere, dar si prin aderarea la gruparea denumita r0;ECHINOXr1;.
Venind la Resita si-a inceput ucenicia in ziaristica, de unde avea sa culeaga tematica si metaforele noilor si viitoarelor poezii.
Dar ziaristii n-au voie sa fie poeti, ci trebuie sa scrie reportaje, cu aspecte din uzine, santiere, mine. in aceste noi conditiI ziaristul vede tot, nu roade imagini in birou, ci le culege direct de la sursa, cuprinzand astfel tirania observatiei si febra muncii fortate. Aceste imagini de o spontaneitate nemasurata si necontrolata, sunt prinse apoi in clestele poetului si filigranate pentru a deveni poezii.
Astfel in santier imaginile reale devin cadre ireale ce inconjoara emisferele infinite de betoane, cabluri, caramizi si pixul devine cos de fum din varful caruia se priveste furnicarul pamantean ca noduri in parfum. Iata deci de unde apare POEZIA.
Și fiindca ziaristului i se cere reportaj dupa reportaj, el pazeste eroul viitor in chiar
clipele de somn, cand bolboroseste cifrele de plan, termeni tehnici, prilej de amuzament pentru chiar fiii eroului.
Daca inainte de 1989 si-a strecurat metafora perfida ca r0;AURUL DIN ARIPIr1;, sugerand stralucirea, cand de fapt acel aur era plumb. Caci fizic vorbind aurul este mai greu decat plumbul. Aici se poate vedea abilitatea artistului de a trece pe sub nasul cenzurii, care nu lasa libertatea de exprimare, aceasta insemnand latratul latinesc al cainilor, iar minereul de India facand YOGA.
calatoria poetului este simtita in tot tinutul carasan, acolo unde sunt cazane, turnuri, unde Cosava vantul salbatic, te poate preface in covrig sau peste. La trecerea in nefiinta a crestinului, flacara sudurii ii tine loc de lumanare. Cine poate intelege asemenea trairi?
Acolo unde nu avea sa se termine ceea ce incepuse, poetul vede ruinuri de vis, care raman. De unde aceasta proorocire sumbra?
Sunt mai mult ca sigur ca poetul citise pe GEORGE ORWEL, caci totul se preia de cantare automate, in redute inexistente, mergand la porunca, mancand culori la o cina dincolo de nori. Curgerea aceasta de interpretari face pe cititor sa mediteze mai adanc asupra a ceea ce a fost, dar si pentru a-si imagina viitorul, desigur in culori sumbre, chiar daca el nu este redat astfel.
Șantierul poetului este in vesnica miscare, generand intrebari retorice care masoara cimentul cu baniti pentru stropi de lumina si ANE legendare sacrificate pentru kilowati inexistenti.
Atentia este deturnata de la antica ITHACa, pamant inca ne explorat suficient, comparat insa cu reportajele altui ziarist celebru, care a fost BRUNEA-FOX (1898-1977), astfel
poezia devine gatul golas al unei gaini strivite in universul de malai.
Poetul isi prepara pergamentul de scris din propria-i piele, dupa retete fatale, marcate de intuneric, incropite sub streasina fruntii.
Poezia lui Nicolae SaRBU este un rebus ne dezlegat, plin de criptograme care nu pot fi elucidate cu usurinta, dar care odata ce si-au gasit cheile, dau o satisfactie deosebita.
Salturile imagistice ale poeziei calca istoria balcanica de la TROIA la Pietroasele de Buzau, descoperind ziduri de trairi si tezaure pline de semnificatii. Astfel Closca cu Puii de Aur este coborata din neant in spatiul terestru.
Coordonatele geografice venite din orizonturi imprevizibile surprind Golfstreamul, acel curent cald care intretaie meridianul de la Greenwich sugerand subtil nemiscarea in fotoliul comod al Șefului.
Personajele mitologice se perinda ca la ele acasa prin marea majoritate a versurilor, {cuvant cenzurat}ind de la egipteanul RA, trecand la VENERA si legendarul HOMER, ascultat la calorifer, iar razboinicul AHILE se preface intr-un microprocesor maturizandu-se modern.
Ca cititor comun acord mari sanse de viitor poetului Nicolae SaRBU, care fusese obligat sa asculte r0;Ceasornicul in baier1; si care acum are deschis un alt r0;ȘANTIER in CREIERr1;.
DESIGUR mai raman foarte multe de spus despre prea putin cunoscutul POET, dar foarte cunoscutul ziarist si om de cultura Nicolae SaRBU.
in viitor ii dorim numai succese si multa putere de munca.
Materialul a fost conceput cu mijloacele modeste ale cititorului Mihai LEONTE.
Moldova Noua 1 Octombrie 1998
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 24.11.2009 08:47
ȘAPTEZECI
Sotiei mele Ana LEONTE
De ce sa pun noi ajurate perdele,
Sa nu te vad frumoasa in intregime?
Pe tine care te-am cules dintre stele,
Sa-mi fii calauza cu drepturi depline.
Lumina ai raspandit peste mine,
Prin toamne cu frunze aurite,
M-ai purtat prin ceruri senine,
Fiindu-ne visele noastre implinite.
Am sadit in gradina vietii noastre,
Copacii frumosi care au dat rod,
calauzindu-i spre zarile albastre,
Sa aiba zborul cat mai slobod.
Am dat sufletului eterna iubire,
Care chiar si la greu ne-a insotit,
Curgand spre vesnica nemurire,
Primind sensul vietii de noi dorit.
Ai reusit cu bine sa treci,
Pragul treptei saptezeci
Urcand asa an dupa an,
Sa ajungi la centenar.
Moldova Veche 24 noiembrie 2009
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Editat de Mihai LEONTE la 24.11.2009 08:48