Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 16.05.2008 07:21
in LUPTa CONTINUa CU POEZIA
Cine citeste poezia lui Mihai LEONTE trebuie sa parcurga cu atentie aceste creatii. De ce, va veti pune intrebarea? Un raspuns scurt ar fi acela ca poetul abordeaza o tematica diversa, ceea ce il va face pe cititor sa se plimbe printr-un vast univers. Venind din copilarie pana la anii batranetii, din adancurile minelor prin care a lucrat si pana la zenitul infinit al stelelor, din interiorul mistic al sufletului, amestecat cu marele sentiment al iubirii, poezia lui Mihai LEONTE este ,,plina de poezie", cum remarca un cititor simplu.
Ce inseamna aceasta asociere de cuvinte? E greu de raspuns. Totusi voi remarca o traire intensa a poetului care printr-o simplitate dezarmanta reda in versuri niste imagini care astfel ar trebui descrise in foarte multe pagini. Aceasta dozare a naratiunii este foarte interesanta si devine curioasa, caci este surprinsa de acest autodidact care are inca multe resurse intelectuale si nu va surprinde pe nimeni daca el va scoate in continuare aceste ,,cristale literare" in anii care vin, iar daca va reusi sa le si tipareasca pentru a fi citite de un public mai larg, va fi si mai bine.
Ideea si imaginea despre lume a celui ce scrie determina forma exprimariii. Vezi clar si simti curat, asa vei scrie. Mihai LEONTE nu este preocupat doar de forma, el vrea sa scrie pentru a rspune cevar1; si de aceea tematica abordata este diversa, deoarece ermetismul, incifrarea uneori, nu este decat aparenta.
Consider ca necesitatea, dorinta de a crea i-a impus lui Mihai LEONTE sa-si limpezeasca, inainte de a pasi in lupta, propriile idei. O poezie confuza, fara claritate si statornicie a ideilor fundamentale, nu poate fi receptata. Creatia sa poate fi caracterizata printr-un echilibru stabil, printr-o mladiere transparenta care este capabila sa exprime fara cazne orice aspect al realitatii atat de variate.
Ce se intrevede sub pasiunea cu care autorul scrie poezie? Un suflet bland si framantat, un luptator sensibil, un caracter viu, care acumuleaza detalii din existenta zilnica si le incarca de semnificatii. Desi nu mai este la varsta ,,primelor iubiri", dar tanar si neinfrant sufleteste, Mihai LEONTE gaseste puterea de a pune mana pe condei si, din varful gandirii sale, reuseste sa astearna pe foaie idei frumos imbracate in metafore.
Probabil, Mihai LEONTE va mai scrie mult, de aceea eu nu pot decat sa-i urez sa ramana un copac vajnic care, in ciuda anilor, sa aiba trunchiul mustind de seva.
Profesor Camelia STOICEVICI, Școala Generala Nr.3, Moldova Noua
Licentiata a Universitatii de Vest TIMIȘOARA.
Editat de Mihai LEONTE la 16.05.2008 07:22
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 17.05.2008 06:24
Mihai LEONTE, publicistul
L-am cunoscut mai intai ca poet. De curand, insa, am avut prilejul sa citesc si o parte dintre scrierile sale in proza, publicate in ziare sau rostite la posturi de radio, ori in reuniuni cu caracter public. Sunt eseuri, pamflete, note culturale si de informare cetateneasca, scurte cuvantari. in imensa ei majoritate, proza sa abordeaza curajos cateva teme de interes local, dar si national:
- viata chinuita, de mizerie materiala a multor pensionari care sunt manati continuu, fara rusine , pe drumul genocidului, de politicieni nevrednici sau imorali;
- starea jalnica a orasului Moldova Noua si a locuitorilor lui, lipsiti de servicii elementare vietii, precum apa calda si caldura, dar inzestrati cu cladiri degradate si strazi gaunoase;
- realizari si preocupari ale CARP, al carui presedinte este, menite sa ofere macar o geana de protectie si lumina spirituala acelor oropsiti ai vietii contemporane.
Scrierile domnului Mihai LEONTE, adesea patetice, adevarate rstrigate in pustiur1; adresate nesimtirii parlamentarilor si autoritatilor locale, desi nu-mi spuneau nimic nou fata de situatia generala cunoscuta a majoritatii pensionarilor din toata tara, m-au impresionat prin tragicul realismului cu care sunt iar si iar dezvaluite. Și aceasta, in timp ce ralesii neamuluir1; isi permit o risipa desantata; iata doar un singur exemplu: senatul Romaniei are mai multi membri decat al celui mai bogat stat din lume, S.U.A. ! Astfel, Mihai LEONTE este nu doar un poet sensibil, ci, mai ales, un organizator si un luptator lucid, tenace, pe taram social, animat de sincer umanism si constructor de fapte concrete, in limita puterilor sale. El militeaza pentru a ajuta, dar si a trezi interesul celor din jur fata de nevoia tot mai imperioasa de a se lua masuri concrete pentru imbunatatirea vietii scurte a pensionarilor ACUM!
Profesor Claudiu VODa, presedintele Asociatiei Amatorilor de Știinta si Cultura din Romania
Editat de Mihai LEONTE la 17.05.2008 06:25
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 18.05.2008 06:54
Colegului pensionar Mihai LEONTE
Sanatos sa fii Mihai,
O suta de ani sa ai,
Sa tot strabati Cosava
Care bate-n Mudava,
Și sa nu uiti Dunarea
Și sa te mandresti cu ea.
Cu undita sa te duci
in Dunare s-o arunci,
Pentru ca esti harnic om
Sa se prind-un mare somn.
in ciorba puni usturoi
Sa ne inviti si pe noi.
Sa nu uiti Minera ta
Aici ti-ai pus viata,
Sa nu uiti nici pe ortaci
Poezii si lor sa faci,
Cu ei multe ai facut
Mult cu ei ai petrecut,
Nu ma uita nici pe mine
Ca sunt coleg cu tine.
tie-ti fac poezie
Știu ca asta-ti e mandrie,
Știu ca-ti place dreptate
Parca tu-mi esti frate,
Zile noastre cate-or fi
Sa ramanem prieteni.
Acum Mihai te salut,
in viata sa ai scut,
Sa faci poezii multe,
Sa fii poet de frunte.
Dusan IOVANOVICI, Veteran de razboi, coleg pensionar C A R P Moldova Noua. Din Moldova Veche Nr. 129 A , jud. Caras r11; Severin 27 Ianuarie 2001, Sfantul SAVA
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 18.05.2008 06:55
Stimate domnule Mihai Leonte
Desi cu intarziere si cu scuzele necesare tin sa va multumesc pentru gestul dumneavoastra de a contribui la premierea elevilor silitori la invatatura din satul dumneavoastra natal, cu carti ale carui autor sunteti sau din biblioteca personala.
Din discutiile purtate cu directorul Școlii Generale din satul PETIA, domnul profesor Nicolai GRaDINARIU am inteles ca v-a multumit in scris pentru gestul dumneavoastra, facut cu atata caldura sufleteasca, si in acelasi timp a indemnat elevii sa va transmita si ei multumirile lor.
Daca prin vointa cetatenilor si cu ajutorul lui DUMNEZEU am ajuns primar al acestei comune, ma alatur si eu celor care v-au multumit in sensul de a va transmite si multumirile mele personale pentru gestul facut, dar in acelasi timp si cu rugamintea ca in cazul in care veti reveni in tinuturile natale sa ne faceti placerea de a cunoaste personal pe beneficiarii gestului dumneavoastra nobil.
Cu multumirile si respectul cuvenit,
Gheorghe Beraru
Primarul comunei BUNEȘTI, judetul SUCEAVA
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 22.05.2008 22:27
Raspandind revista MAGAZIN ISTORIC
Din Moldova Veche, judetul Caras-Severin, domnul LEONTE Mihai, ne comunica o atitudine...intransigenta fata de erorile aparute in paginile revistei noastre.
Noi cititorii sfertului de veac, trebuie in primul rand sa va multumim ca ati muncit si v-ati strecurat printre obstacolele vremii.
Aceasta denota ca dumneavoastra si intreg colectivul de redactie sunteti in spiritul poporului roman care de asemenea s-a dus pieptis cu obstacolele si astfel si-a creat o istorie proprie. Magazinul Istoric nu l-am gasit intamplator la timpul respectiv, i-am asteptat aparitia si am raspandit numai cuvinte bune despre aceasta publicatie enciclopedica dupa cum am numit-o.
Nu vreau sa insist asupra greutatilor ce le-ati intampinat pe parcursul celor 25 ani, respectiv a peste 300 luni. Ma gandesc doar la aprobarile ce trebuiau sa insoteasca spaltul, la articolele ce trebuiau introduse la tiparit. Aici in zona am initiat diverse persoane pentru a colectiona revista, i-am ajutat pentru a participa la diferite concursuri Magazin Istoric dintre care unii au si castigat.
Fiind o persoana mai mult autodidacta, terminand liceul la seral si scoala de maistri la zi mi-a placut sa citesc mult, cu preponderenta istorie si geografie. Aceste doua stiinte sunt tot atat de exacte, precum fizica, mecanica, matematica.
Despre revista dumneavoastra dupa cum am spus, am totusi o parere foarte buna in general, chiar daca mai exista scapari, greseli sau inadvertente, noi cititorii care suntem in cunostinta de cauza cand descoperim ceva ar trebui ca imediat in spiritul colaborarii sa va semnalam acestea. Astfel putem indrepta ceea ce altii au gresit sau interpretat gresit.
Suntem intru totul de acord cu opinia d-lui LEONTE Mihai. De altfel, dupa cum se poate constata, publicam cu consecventa, de la inceputurile noastre, precizarile si rectificarile corespondentilor nostri, atunci cand ne sunt semnalate nedorite greseli strecurate in unele articole.
Articol aparut in revista ,,MAGAZIN ISTORIC" nr. 3 Martie 1993
REVISTA MAGAZIN ISTORIC
Cuvinte calde si gesturi concrete, cum este cel facut de dumneavoastra, pentru pensionarii lipsiti de posibilitatea de a face un abonament la revista noastra, sunt, pentru noi, incurajarea sa continuam aceasta frumoasa aventura a publicarii Magazinului Istoric.
Va multumim si asteptam noi vesti de la dumneavoastra.
Secretar general de redactie,
DORIN MATEI
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Editat de Mihai LEONTE la 22.05.2008 22:29