Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 01.06.2008 19:02
Bunicutza
O zi parata ,,toamna" mi-a ingaduit, in sfarsit, sa-mi indestulez dorinta veche ce ma probozea de cu multa vreme trecuta. Spun ,,parata" fiindca doar calendarul ma trimetea incapatanat spre timpul ce il arata el. in realitate, soarele cald cuprindea lacom aromele pamantului ce inundau efluviu zarile, dar invidia parca si culorile vii ale locurilor, care il concurau teluric in stralucire.
Acestea le-am aflat peste si printre molcomelile dealurilor ce au incorporat, dumnezeieste zamislit si acel ,,loc unde nu se intampla nimic" cum spunea marele Sadoveanu, orasul Falticeni.
Dar nu am poposit aici, in targ, nici macar spre a vedea ca prezentul il contrazice pe neegalatul scriitor, ci am trecut mintenas, chemat vizual spre braul muntos si de panglica diamantina a raului ce a dat nume si renume zonei de la est de Carpati, raul Moldova.
Am rezistat apoi tuturor ispitelor ce ne ademeneau, pe mine si pe o draga colega de-a noastra , nu am cedat nici chemariilor ce ni le facea de sub munte vechea cetate de scaun, r0;Cetatea Baiar1; si, cu stoicism de esenta, am continuat calea.
Nu pentru multa vreme, caci, intempestiv, un drumusor ce se lafaia malitios ascuns sub coroane de meri incarcati cu roada mai aratoasa decat mariul pacatului biblic, obliga batranul meu Wolkswagen, care ne poarta tinereste inca, sa se potoleasca si sa urmeze strunit zdravan, sinusurile soselei ce ne ducea coborat in inima unei valcele , in satul Radaseni. Aici era implinirea rpohtei ce-am pohtit-or1;.
Frumusetea locurilor si uimirile starnite de curatenia si bunacuviinta oamenilor satului, unic pentru mine ca stire de asezare peste dealuri si coline inzorzonate cu livezi de mari, toate aceste impresii au ramas de domeniul trecutului in clipa cand am dat ochii cu cea pentru care am batut calea de la Pascani pana spre Humor: poeta taran, Elena Andries.
O stiam doar din povestirile ,,BIZ-istilor" ce i-am aflat pe la lansarile la care am participat in aceasta vara. O cautau, intrebau de dumneaei, cei ce au cunoscut-o la Timisoara, tot la un astfel de moment spiritual; iar ca poet o gustasem lecturandu-i versurile, tiparite in cele doua volume de antologie poetica(de catre inimoasa si altruista doamna Lupu Rodica): Drumurile vietii si Spiralele Vietii .
Dar ceea ce am aflat de la sursa a intrecut tot ceea ce eu aveam format ca impresie, pana a o cunoaste pe viu. Viu e putin spus; caci numariul anilor dumneaei(n.29 sept. 1929) este un criteriu ce nu isi are locul in a aprecia energia, bonomia, chipul tineresc (si nu este o hiperbola cand spun aceasta) si vivacitatea molipsitoare ce o caracterizeaza. Un singur lucru o destabiliza cumva: emotia intalnirii cu noi si tremurul vocii, altfel hotarata dar calda, atunci cand am vorbit despre site-ul; www.poezii.biz si membrii sai.
in fata casutei, nicidecum patriarhala, ci cocheta si construita dupa un plan si cu materiale ,,ultimul Racnet, ultima moda", imbratisarile calde au mirat pana si pe trecatorii de moment care, placut surprinsi, gandeau cine stie ce vazand si numariul de inmatriculare al bidiviului nostru.
insotita si de fiica dumneaei,Viorica (un alt exemplu de bunatate si ospitalitate- aschia nu sare departe de trunchi), in interiorul casutei, doamna Elena ,,ne-a luat piuitul" cu alte surprize oferite. Daca ospitalitatea este ceva obligatoriu si peste tot aflata pe plaiurile Moldovei - si ne era cunoscuta, aici ea avea o nota si o finete aparte. Și prin interiorul modern, si prin echilibrul de bungust al noului cu traditionalul, si cu paharele de cristal si cu placinta aromitoare. Dar mai ales prin comoara descoperita noua in forma si fondul ei, atunci cand draga noastra ,,bunica" a inceput sa-si curga firul vorbei, despre ,,acum" si despre ,,atunci". ,,Singura de om" de 20 de ani, toate s-au petrecute sub obladuirea bunului Dumnezeu(va asigur ca nici vorba nu este de bigotism). Singura e un fel de-a zice, fiindca fii, fiice si nepoti, cu totii, i-am recunoscut ca incarcati de respect si de drag pentru buna lor buna. Greutatile inerente astazi, tuturora, le considera o stacheta de incercare: ,,viata-i o lupta; dar peste toate celea este mintea omului si dorinta sa de a invinge prin spirit."
Am mai aflat si ca al nostru coleg, Mihai LEONTE, de aici se trage. Hei, maestre Mihai, ti-am simtit radacinile.
Spatiul nu-mi permite sa fiu exhaustiv in ceea ce as fi vrut sa va spun. Dar nu pot sa inchei fara a va comunica ( asa cum ne-a promis noua), ca nu va trece toamna si Elena Andries din Radasenii Sucevei, ne va chema pe ,,BIZ-isti" si nu numai, sa ii aflam cat mai multi taramul vietuirii si de creatie, dimpreuna cu semnele prin timp ce le lasa, cartile domniei sale; si va garantez de pe acum ca, daca o sa fie asa, cei ce vor fi acolo, vor deveni mult, mult mai bogati in traire si in cunoasterea unor locuri si oameni de poveste.
Cu drag, va transmit si eu ceea ce, cu ochii adumbriti de pacla de lacrimi, Elena Andries, a murmurat la despartire ,,sunteti viata mea, toti cei care simtitI cu inima si simtirea o daruiti cu drag si celorlalti"!
Am simtit atunci, ca rostul nostru este mai aproape de implinire. Ca truda noastra nu este in zadar. Ma simt bogat.
sarut mana, bunica draga!
Ps. Din motive tehnice nu putem posta imagini; cei ce doresc, sa ne faca atenti si le trimitem personal.
consemnare de Florentin MAFTEI pe; www.poezii.biz
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Editat de Mihai LEONTE la 01.06.2008 19:05
Postat la 05.10.2008 15:53
A fost o zi superba in care sufletele oamenilor au vibrat in armonie cu poezia!
Am reusit sa citesc mesajele tuturor!
CERCEL VALERIU
CIURARU LUMINITA
GEORGESCU ANETA
GHIOCA IULIANA
IORDACHE CRISTINEL
JAMOUS VIRGINIA
LAMASANU FELICIA
LEONTE MIHAI
MIHAIL GABRIELA
OLTEANU CAMELIA
PACURAR ANA
PENA GHEOGHE
SCLADAN SILVIA
TANIA ROMAN
TRIF MONICA
VIZIREANU NINA
ZAHARIA LUMINITA
DOZESCU ADELINA
LACATUS DANIEL
Ma bucur ca va am alaturi, impreuna suntem o echipa puternica si ne ajutam reciproc!
A impresionat faptul ca:
- am reusit sa ne prezentam poeziile la postul de radio si sa ne cunoastem si sa ne auzim toti autorii cu aceasta ocazie.
Multumim Tania Toman inca odata !
-am prezentat cartea la postul de radio din Londra astefl incat am putut transmite o imagine frumoasa despre Romania si oamenii ei.
Multumim Luminita Ciuraru pentru ajutor!
-cartea a ajuns si in Canada si a fost pusa pe net la biblioteca virtuala .
Multumim domnule Valeriu Cercel!
-avem un site al cartii.Acest site a fost tot timpul prezentarii deschis pe ecranul mare al unui televizor LCD aflat in fata specatatorilor care astfel au putut vedea cartea si imaginile tuturor autorilor pe tot parcursul prezentarii.
Multumim Ana Pacurar pentru acest site minunat!
-grafica din carte a impresionat si ma bucur ca am reusit sa fac un coltisor unde am expus desenele primite de la Nina.
Multumim Nina pentru ajutorul acordat si pentru incurajari!
-cuvantul transmis de domnul George Pena care a reusit sa dea o nota de distincta pentru lumea literara.
Multumim domnule George Pena!
-efortul depus de domnul Mihai Leonte pentru a reusi sa transmita cuvantul si poezia romaneasca in toate colturile lumii.
Va multumim pentru tot!
Eu am reusit sa prezint doua videopezii Ajuta-ma, Doamne! si Te voi iubi mereu care prin muzica si imaginile prezentate au creat un mic moment artistic.
La lansarea de carte au fost si doamna Elena Munteanu(Ingada) care a participat la Spiralele vietii si domnul Florentin Maftei care a vorbit foarte frumos.
Au venit reporteri de la Crai nou, Obiectiv de Suceava, Monitorul de Suceava si televiziunea locala.
Deschiderea lansarii de carte a fost facuta de doamna Tudose C.
Domnul Liviu Clement a vorbit foarte frumos despre noi si despre carte, ocazie cu care a specificat ca pe langa poetii consacrati din antologie, avem si tinere talente care au castigat deja premii la concursurile de poezie.
Din partea tipografiei Lidana au fost alaturi de noi domnul Ionut Cojocaru si domnisoara Anca Irimiciuc care ne-au multumit ca am ales editura lor pentru aceasta carte si s-au bucurat impreuna cu noi de reusita acestui volum.
Doamna Elena Andries care ne-a prezentat volumul ei de Versuri realizat la editura Lidana, m-a impresionat prin cuvintele ei pline de intelepciune si prin memoria excelenta...recitand poeziile proprii din memorie.
Din volumul nostru a mai putut ajunge si doamna Felicia Lamasanu, un suflet sensibil care a vorbit si despre volumele Spiralele Vietii si Drumurile vietii.
Toata lumea a vorbit foarte frumos despre domnul Mihai Leonte care a reusit sa ne uneasca pentru a ne asculta cantecul sufletului.
Cu aceasta ocazie am prezentat cartea domnului Mihai Leonte, volumul Mirajele albastre iar domnul Gheorghe BERARU, primarul din Bunesti a luat cuvantul si a prezentat activitatea literara a domnului Mihai Leonte.
Vreau sa-i multumesc doamnei educatoare Lacramioara Maruneac pentru cuvantul ei frumos!
Dupa lansarea de carte am dat o masa festiva la care am putut ciocni o cupa de sampanie cu cei dragi.
Am dat 15 carti cu autografe din Mirajele vietii
Am donat cartile trimise de domnul Mihai Leonte catre Biblioteca Judeteana si am primit carti de la Ingada si de la Florentin.
Am primit foarte multe flori.
S-au facut foarte multe fotografii si s-a filmat timp de 2,5 ore toata prezentarea.
O sa incerc sa incarc pe youtube cateva imagini video.
A fost o atmosfera relaxata in care bucuria clipei a fost traita din plin de toata lumea.
Puteti intra aici sa vedeti cateva imagini de la lansarea de carte de la Suceava http://s175.photobucket.com/albums/w146/simina2/MIRAJELE%20VIETII/
Mi-a promis domnul Silviu O. care se ocupa cu redactarea filmelor si imaginilor de la sala de arta, ca-mi va da un DVD saptamana viitoare cu ce s-a filmat si fotografiat pt arhiva bibliotecii.
Editat de Mihai LEONTE la 06.10.2008 21:21
Postat la 24.10.2008 06:48
Am vizionat DVD-ul cu filmul realizat la Suceava de Biblioteca Judeteana.
Am ramas impresionat de prezentarile facute acolo.
Am ramas cu regretul de a nu fi putut sa particip.
Elena Andries va ramane POETA DE LA RADASENI.