Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 24.06.2008 12:18
Mihai LEONTE
Motto:
,,Prin dragoste si credinta, poti realiza multe lucruri".
BIBLIA, din Proverbele imparatului SOLOMON
MIRAJELE ALBASTRE
Poezii si alte scrieri
dedic aceste creatii sotiei mele ANA, familiei mele,
cititorilor, celor care ma iubesc si pretuiesc
Sponsorii acestui volum:
Primariia orasului MOLDOVA NOUa - Sponsor principal
S.C. BalEANU SERVCOM S.R.L Moldova Noua
Doctor Ioan GUGA, Senator de Caras-Severin 2000-2004
Costica Doru ANDRONIC, Patron Moldova Noua
S.C. Pro Marketing Resita, director Dan GHEORGHIU
EU, Mihai LEONTE,
MULtUMESC CELOR CARE M-AU SPRIJINIT in EDITAREA ACESTUI VOLUM PENTRU GENEROZITATE
Volumul Mirajele albastre a iesit de sub tipar si se afla in mana autorului.
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Editat de Mihai LEONTE la 24.06.2008 12:20
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 24.06.2008 12:21
DISTINSUL MEU CITITOR,
Cand vei rasfoi paginile acestui volum, vei pasi in sufletul si viata mea. Sigur nu vei gasi totul despre mine, nu pentru faptul ca nu am dorit sa va dau totul, ci pentru ca nu am reusit sa scriu totul asa cum as fi vrut. Prin asta intelegandu-se ca nu mi-am gasit cele mai potrivite cuvinte, prin care sa redau simtirile mele sufletesti. Am scris doar ce am vazut, si nu vreau sa scriu fictiuni.
inca nu am ajuns la finalul sacului, pot sa fiu multumit cat de cat.
Mihai LEONTE nu este un scriitor, el este acel om care dealungul vietii a trait intens, uneori la cote maxime. Poate nu mi-am indeplinit toate visurile mele. Important pentru mine a fost sa invat o meserie, si daca aceasta meserie a fost cea de miner, nu am regretat ca am invatat-o si am practicat-o. Am trecut prin treptele meseriei, de la ucenic la maistru principal minier.
Am inceput sa scriu din anii scolii profesionale, si poate cu mult inainte, dar cel care mi-a aratat tainele scrisului a fost profesorul Pavel RANGA, responsabilul Cenaclului literar Pavel DAN din Turda. Mi-am adunat scrierile dispersate pe multe caiete si foi volante, numai cand am ajuns la Moldova Noua. Cu toate ca am scris la diverse reviste si ziare, insa cand mi se citea biografia si meseria, mi se dadeau raspunsuri evazive. in anii de dupa revolutie, l-am cunoscut pe ziaristul Constantin tIGaNELE, care citindu-mi scrierile, m-a convins ca merita sa fie facute cunoscute. Pot spune ca al doilea om care m-a scos din umbra a fost Marian COCEAN, patronul unei tipografii pentru imprimate, care fara sa-mi solicite vreun ban, mi-a tiparit prima placheta de poezii; ALB-NEGRU, in anul 1999.
Motto-ul meu este;
,,Voi fi fericit cand cineva imi va recita doar un singur vers".
Poezia fiind o infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise!
Sunt fericit totusi ca poezii de ale mele sunt citate de persoane diverse, pe care le iau drept un motto personal. Acest lucru este mult mai valoros decat orice alt premiu.
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 25.06.2008 07:58
AMINTIRI DESPRE MINE...
( Autobiografie )
Ma numesc LEONTE MIHAI, nascut la data de 19 ianuarie 1941, in comuna Bunesti, judetul Suceava, din parintii Vasile si Elena-Janita LEONTE, nascuta CONDURACHE.
Primele 4 clase elementare le-am urmat in satul natal, clasele 5 si 6 in centrul de comuna BUNEȘTI, iar clasa a 7-a am absolvit-o la cursurile fara frecventa in 1961 la Zlatna.
intre 1957 si 1961 am urmat cursurile Școlii Profesionale de Mineri Zlatna, regiunea HUNEDOARA.
De la 1 iulie 1961 pana la 18 august 1962 am lucrat ca muncitor miner la I.M.Ghe. Doja ZLATNA. Din noiembrie 1962 am lucrat ca miner la E.M. BAIA de ARIEȘ, regiunea CLUJ. in perioada 1963-1966 am urmat cursurile Liceului Seral Baia de Aries, insa semestrul II al clasei a X-a l-am absolvit la Liceul Seral Valea calugareasca. Liceul l-am absolvit cu diploma de bacalaureat in 1972 la Liceul Real Moldova Noua, sectia Serala.
Din noiembrie 1966 am lucrat la I.M. Moldova Noua ca miner pana in 15 septembrie 1968 cand am fost selectionat pentru scoala de maistri pe care am urmat-o si am absolvit-o in iunie 1969.
De la 1 iulie 1969 am lucrat ca maistru miner subteran pana la 1 septembrie 1980 cand am fost promovat maistru principal minier subteran. Toata aceasta perioada, pana la 1 mai 1990 cand m-am pensionat, am lucrat numai in cadrul intreprinderii Miniere Moldova Noua.
in anul 1967 m-am casatorit cu Ana Martinovici cu care avem doi copii:
Leonte Marius Dan nascut la 2 aprilie 1968, mecanic miner subteran pana in 2006, actualmente lucreza in alt domeniu, casatorit, si are un copil Ovidiu, nascut in 1991.
Leonte Amelia Elena nascuta la 11 mai 1969, casatorita, actualmente cetatean al S.U.A., si lucreaza la Spitalul Municipal HARTFORD din Connecticut, fiind absolventa a unei facultati de management.
Pe tot parcursul activitatii din productie am fost colaborator al Sindicatului Miner, fiind organizator de grupa permanent, si sporadic in conducerea superioara. Am facut parte in permanenta din conducerea Casei deAjutor Reciproc din intreprindere, fiind o perioada si vicepresedinte.
in permanenta, am continuat unele activitati extraprofesionale ca: 1963-1965 am frecventat Cenaclul Literar ,,PAVEL DAN" Turda, unde am debutat cu poezia ,,Artist in minerit" in ziarul rTurda Noua".
Din 1976 am devenit membru al Asociatiei Filatelistilor din Romania, Cercul filatelic ,,Danubius" Moldova Noua, unde am avut diverse functii de conducere, fiind evidentiat cu Diploma cu rangul; Medalie de Argint de catre asociatie.
in perioada 1978-1982 am jucat sah prin corespondenta la diverse turnee interne printre care si Cupa Romaniei.
Dupa iesirea la pensie in 1990, considerand ca e necesar ca batranii sa-si poata apara drepturile, am initiat infiintarea Asociatiei Pensionarilor rClisura Dunarii" si apoi la fondarea Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Moldova Noua. Ambele organizatii au fuzionat in ianuarie 1993 avand o conducere unica, al carei presedinte am fost ales initial, si reales pana in prezent.
in 1994 cu ambele organizatii am aderat la Uniunea Generala a Pensionarilor din Romania, fiind ales in Consiliul National in 1994 si reales in 1998.
La alegerile locale din 1992, am fost ales consilier independent al orasului Moldova Noua, si apoi consilier judetean independent pentru judetul Caras-Severin. Actualmente nu fac parte din nici un partid politic. Sunt membru al Aliantei pentru Pace din Romania filiala Caras-Severin. Colaborator al Asociatiei Pro-Democratia Club Resita. Mai sunt membru al Asociatiei Amatorilor de Știinta si Cultura Bucuresti, unde este presedinte profesorul Claudiu VODa, cunoscut autor de lucrari stiintifice pentru tineret.
Ca hobby, am fost si sunt fotograf amator, initiInd si organizand din 1998 la Moldova Noua Expozitia Fotografica ,,Batranii nostri" care are loc in fiecare an la 1 octombrie cu prilejul Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice.
Am reusit sa-mi tiparesc creatiile incepand cu anul 1999 astfel;
- 1999 - a aparut placheta ,,Alb negru" (volum de poezii)
- 2000 - a aparut placheta ,,Nostalgii" (volum de poezii)
- 2001 - a aparut placheta ,,Valente medii" (volum de poezii)
- 2001 - a aparut placheta ,,Reverii adverse" (volum de poezii)
- 2002 - a aparut volumul ,,Meditatii admise"
- 2004 - a aparut volumul ,,Apogeul metaforic"
- 2006 - a aparut volumul ,,Agate magice"
- 2006 - a initiat aparitia volumului antologic al poetilor de pe NET; Spiralele vietii
- 2007 - a initiat aparitia volumului antologic al poetilor de pe NET; Drumurile vietii
- 2008 - selectionat in volumul antologic; Freamat de dor la Editura 3D.
- 2008 initiaza aparitia volumului antologic al poetilor de pe NET; Mirajele vietii, care va apare la Suceava.
incepand cu anul 1999 participa la toate editiIle Zilelor Culturii la Moldova Noua, prezentandu-si volumele tiparite publicului larg, dar si invitatilor acestor manifestari anuale.
in 08 august 2002, Consiliul Local al comunei Bunesti, judetul Suceava mi-a acordat titlul de ,,Cetatean de onoare" al acestei comune.
in februarie 2002 am fost invitat de catre regretatul poet Ion CHICHERE, la Cenaclul Semenicul din Resita, unde am sustinut o seara de poezie impreuna cu membrii acestui cenaclu.
Am avut diverse colaborari, incepand din 1994, la ziarul ,,TIMPUL" din Resita, in apararea intereselor si drepturilor pensionarilor, ca si a tuturor persoanelor defavorizate. De asemenea colaborez si la postul de radio Timisoara, cu realizatorii emisiunii ,,Varsta a Treia".
Am colaborat si la ziarul ,,POȘTAȘUL" cat si la alte publicatii.
intrand in randul NET-istilor, activitatea mea a fost mult usurata prin raspandirea cu repeziciune a scrierilor personale, dar si incurajarea celorlalti autori tineri, si mai putin tineri, cautand sa le promovez creatiile pe diverse site-uri, dar si prin volumele antologice mentionate.
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Editat de Mihai LEONTE la 26.06.2008 06:04
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 26.06.2008 06:06
Genealogia lui Mihai LEONTE, completari la biografie
Sunt nascut in zodia Capricornului, iar dupa zodiacul chinezesc sub semnul Dragonului de Metal. Aceste semne zodiacale mi-au purtat noroc pana in prezent, si se pare ca m-au plasat pe o linie a vietii destul de favorabila. Provin dintr-o familie de tarani autentici din acel sat Petia, prin care trece un parau linistit denumit simplu: Ciofu.
Bunicii mei dinspre tata se numeau Domnica si Gheorghe LEONTE. Nu detin alte date despre dumnealor. Tatal meu Vasile LEONTE nascut la 3 februarie 1917 si decedat la 29 aprilie 1987, mai avea inca 6 frati. Dupa datele care le detin ei erau; Ana, Elena, Paraschiva, Dumitru, Ioan si Marita.
Ana a fost casatorita cu Gavril IACOB, de profesie mecanic la o moara din Falticeni.
Elena, casatorita in satul Hartop cu Neculai Vasilache. Satul Hartop este vecin cu satul nostru Petia. Tot la Hartop s-a casatorit si matusa Marita, sora cea mai mica a tatei, casatorita cu Ilie MITREA. Paraschiva, adica matusa Chita, cum i se zicea, a fost casatorita cu Mos Neculai TaNASa, un
gospodar deosebit, cu multe hectare de pamant si multe oi. Tata lui mos Neculai, era mos Lixandru unul dintre cei mai vestiti ciobani ai locului. Fratele tatei Dumitru a murit cam timpuriu, si nu prea am amintiri despre dumnealui. Cel mai apropiat mie, a fost unchiul meu Ioan LEONTE, nascut la 21 septembrie 1923 si decedat la 26 mai 1991, caruia toti ii spuneau Nicuta, fiind cel mai mic dintre baieti. Mos Nicuta a facut armata la jandarmi, si apoi a lucrat in militie pana prin 1953, de unde a fost trimis la munca de jos, la Fabrica de sticla Turda. Pot spune fara sa gresesc ca era cel mai scolit dintre toti ai familie LEONTE. Dumnealui mi-a insuflat in pemanenta dorinta de a sti cat mai mult. Revenind la tatal meu stiu ca era un om simplu, adica avea 7 clase facute in perioada interbelica, dar stia sa scrie la masina de scris, si datorita acestui fapt a indeplinit foarte multi ani functia de contabil(socotitor) la C.A.P.-ul din comuna noastra Bunesti.
Bunicii dinspre mama stiu doar ca se numeau Ioana si Gavril CONDURACHE. Pe bunica Ioana am prins-o in viata cat de cat, dar n-am apucat sa ma bucur prea mult de dragostea ei pe care o simteam la acea varsta atat de frageda pentru mine. Simteam ceva atat de plin cand ma aflam langa acea fiinta incat mi-a dat putere mult mai tarziu. Despre mama mea Janita-Elena CONDURACHE, nascuta la 7 august 1919 si decedata la 23 mai 1943 nu prea am ce spune, fiindca nici nu stiu prea multe despre dumneaei. Mama a mai avut inca 5 frati. Maria nascuta in anul 1911 si decedata la 23 martie 1946, casatorita in satul Radaseni cu Toader SANDU, cu care a avut 3 copii; Constantin nascut la 21 mai 1926 si decedat la 9 octombrie 1951, Ana nascuta la 5 ianuarie 1928, casatorita cu Toader TUDOSE, nu a avut copii. Elena, nascuta la 28 septembrie 1929, casatorita cu Constantin ANDRIEȘ cu care a avut 4 copii; Mariana, Ionel, Viorica si Adrian. Elena ANDRIEȘ fiind cunoscuta ca poeta de la Radaseni.
Ioan CONDURACHE fratele mai mare al mamei a fost casatorit de 2 ori, avand din prima casatorie un fiu; Gheorghe CONDURACHE. Matusa Nastasia, nascuta la 18 martie 1914, si decedata in 3 martie 1992, sora mamei a fost casatorita in satul Uncesti cu Toader DEDIU, care a murit pe front in al doilea razboi mondial, cu care a avut 4 copii; Eleonora, nascuta la 1 decembrie 1935 si decedata la 7 august 2001. Nicolai DEDIU, nascut la 23 noiembrie 1937 si decedat la 1 ianuarie 2004. Vasile DEDIU, decedat, despre care nu detin mai multe date. Maria DEDIU, nascuta la 11 septembrie 1943. Matusa Zamfira, sora mamei a murit de tanara. Mos Ștefan CONDURACHE, nascut la 5 septembrie 1921 decedat la 23 septembrie 1992, a fost casatorit cu Marita BUCaTARU, cu care a avut 3 copii; Felicia, nascuta la 23 septembrie 1948 decedata cam pe la 10 ani. Miluta, nascut la 20 octombrie 1951 si Danut, nascut la 1 noiembrie 1958, casatorit cu Viorica PaIUȘ, nascuta la 1 martie 1961, avand la randul sau 3 copii; Gavril, Anca Mihaela si Ștefan.
Pentru conformitate semnez cu numele intreg; LEONTE Mihai, nascut la 19 ianuarie 1941, in satul Petia, comuna Bunesti, judetul Suceava, tara Romania.
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/
Postare: 564 Locaţia: Moldova Noua Romania Înscris: 13.04.08
Postat la 28.06.2008 07:18
iMI REPROȘEZ MIE!!!
Sunt mandru ca am izbutit sa trec prin viata intr-un mod cat se putut cu demnitate. Este adevarat ca in cultura mea sunt destule carente. Dar ma intreb, si intreb cati sunt acei care stapanesc o cantitate suficienta de cultura? M-am straduit sa merg inainte, prin toate cate au fost. Bune si rele greutati sau bucurii. Poate nu am facut suficient. Aici intervine o latura ceva mai dificila de analizat. intrebati-i pe cei care au avut totul si n-au realizat nimic. Daca toti ar fi incercat sa faca ceva util, azi omenirea ar fi mult mai departe. Sunt destul de multi care asteapta sa li se dea totul, dar nu dau societatii nimic in schimb. Am avut si voi avea respect pentru cei care si-au infruntat destinul mergand inainte prin cele mai mari si multe greutati. Acei care au crescut sumedenie de copii. Acei care se incapataneaza sa traiasca in cele mai izolate locuri, in sate uitate de lume, crescand vite si alte animale. Adunand iarba fir cu fir pentru asigurarea hranei pentru aceste animale pe timpul iernii. Acei oameni care au ramas in satele lor acolo unde nu ajunsese agricultura asa zISĂ socialista. Sper ca in mare parte mi-am facut datoria fata de semenii mei si fata de societate. Ca nu am facut mult mai mult, ma consider vinovat pentru ca nu am avut destula intelepciune pentru a face mai mult. Nu as fi eu primul dezamagit si nici ultimul. Ilustrul savant si creator Leonardo da Vinci (1452 - 1519) spunea ca este nemultumit de tot ce a facut, caci considera ca nu a facut suficient. Cati oameni ca Leonardo da Vinci, recunosc faptul ca au realizat prea putin pentru umanitate?
Poezia este infinitate de ipoteze, axiomele sunt interzise! Mihai LEONTE
http://www.flickr.com/photos/22071323@N06
http://www.armbell.com/petia/