Prima pagina   Anunturi   Forum   Fotografii   Cautare   CHAT   Contact     Viata spirituala Radaseni
Autentificare
Utilizator

Parolă



Crează cont nou

Am uitat parola

PAGINA CULTURALA
PAGINA CREȘTINA
DIVERSE
DIVERTISMENT


Cele mai noi articole
Hora Radasenilor - 2...
Radaseni de ziua ero...
Slujba de sfintire a...
Slujba de resfintire...
Radaseni de ziua ero...
Datini si obiceiuri ...
Spectacol de datini ...
Sarbatori cu drag tu...
Obiceiuri si traditi...
Din nou in Bristol
Discuţii pe forum
Cele mai noi discuţii
ARMONII MAJORE 2010....
Distihurile lui Bujo...
Satul cu miros de mere
MEMORII ACCESIBILE.....
Filmari nunti HD - S...
SCRIERI INOCENTE...d...
diy microphone camco...
Sincere felicitari a...
pentru consatenii me...
invertor de lipit
Spaţiu publicitar
Video pentru nunti Suceava
persoana de contact:
Constantin Aanicai
tel:
0744 669 444
din data de:
24 September 2019 22:47

Gratuit 30 zile reclamă pentru utilizatorii înregistraţi.

parintele Petru Irimescu
Trecuse putin de 40 de ani cand a venit paroh la Biserica Sfintilor Apostoli Petru si Pavel din Radaseni. Preotul Petru Irimescu parca facuse un legamant cu aceasta biserica, de mariimea unei catedrale, care astepta de mult un ctitor, un preot fara odihna, un rugator si un cinstitor...

Construita in perioada interbelica, maiestuoasa biserica trecuse prin incercarile vremii. Din cauza mariimii, era greu de intretinut, iar despre infrumusetat sau adaugat ceva nici nu mai putea fi vorba. Icoana Maicii Domnului, pictata la Schitul Lacu din muntele Athos, ajunsese la Radaseni in 1921, in timpul unei mari secete. Batranii satului povesteau ca icoana n-a plecat mai departe. A ramas si ea, uimita de marietia constructiei (neterminata), dorind sa ocroteasca satul acesta de oameni truditori, cu bunele si relele lor, amestecate, ca in orice loc unde traiesc muritori.

Aproape 70 de ani se risipisera prin clepsidra vremii de cand biserica primise binecuvantarea mitropolitului Pimen Georgescu al Moldovei. Era mare nevoie de renovari exterioare si de pictura noua. Dar cate altele nu erau de facut!

O chemare tainica care-si avea inceputul la Athos si continuarea in rasaritul livezilor, ocrotit de cea mai inalta decat cerurile si mai curata decat stralucirile soarelui, s-a oprit asupra unui preot evlavios si harnic, cu numele lui Petru Irimescu, legat de Radaseni prin sotia sa Eugenia, fiica a satului pastratoare a traditiIlor locale.

A refuzat sa-si scrie numele pe pisanii

Nascut in satul Plesesti, comuna Vulturesti, parintele Petru Irimescu a fost paroh la Valea Glodului in perioada 1969-1986. Neobosit, ajutat de tineretea ravnei duhovnicesti si de un dor al slujirii totale, a daruit toata priceperea si zelul sau Bisericii. Putini preoti pot constata ca au lucrat atat de mult in 40 de ani de slujire a Sfantului Altar. Singur sau ajutat de colaboratori, a zidit din temelii ori a restaurat integral sase biserici (la Radaseni, Valea Glodului, Meresti, Pocoleni, Dumbrava Minunata si biserica Spitalului Municipal din Falticeni), a construit case parohiale, case sociale, clopotnite si toate cele trebuincioase acestor parohii.

La Radaseni, multi ani la rand biserica a fost un permanent santier. Doar zidurile sunt vechi, in rest totul a fost innoit. Pictura noua, cateva mozaicuri in exterior, catapeteasma, mobilier, icoane noi, un candelabru unicat pentru intreaga zona, policandre diverse, vase de cult, covoare, incalzire centrala, un clopot de aproximativ 1.000 kg, alte clopote mai mici - la biserica si cimitir, doua case sociale - la parohie si cimitir, prima, cu o capacitate de peste 150 de locuri, avand toate facilitatile. Acestea sunt doar cateva din implinirile vazute ale celor 40 de ani de slujire sacerdotala. A fost, fara indoiala, si slujirea bisericilor din inima, a povatuirilor de sub epitrahil, a implinirilor dar si a neimplinirilor din lupta duhovniceasca. A transformat, in acesti ani, biserica de la Radaseni intr-un sanctuar al Celei pline de Dar, cu rugaciuni staruitoare inaltate in aproape toate zilele saptamanii. Auzind de istoricul acestei icoane minunate, multi pelerini au cautat si ei drumul Radasenilor, gasind in acest loc mangaiere sufleteasca si sprijin.

Resfintirea bisericii din 16 iulie 1995 a adunat in comuniunea rugaciunii trei arhierei, peste 40 de preoti si aproximativ 30.000 de credinciosi. in ziua aceea, satul a fost, practic, rparalizatr0;. Multimea a parcurs distante mari pe jos si a asteptat ore in sir inchinarea la Prestolul care izvora binecuvantari.

La zile de sarbatoare, ca si-n zile de rand, in biserica Sfintilor Apostoli din Radaseni s-au adunat, in ultimii ani, soboare numeroase de slujitori, ca si la marile Catedrale ori pe la sfintele manastiri, in bucuria slujirii la Altarul Mantuitorului Hristos si la icoana imparatesei Cerurilor.

Pe de alta parte, parohul de la Radaseni s-a ocupat de cei necajiti, ajutand femei vaduve si familii nevoiase. A cautat modalitati de a raspunde exigentelor vremii, dar si de pastrare a traditiei. A refuzat publicitatea imediata, uneori renuntand chiar sa apara in imagini de televiziune. isi cauta alte treburi cand operatorii si redactorii ii solicitau parerea. A refuzat, de asemenea, sa-si scrie numele pe pisaniile bisericilor la care a trudit, gandindu-se, probabil, ca singura si adevarata rasplatire vine de la Dumnezeu, si nu de la oameni.

Liturghiile de la Radaseni

Preotul Petru Irimescu i-a invatat pe enoriasi sa caute pelerinajele catre locurile sfinte din tara si strainatate. El insusi a purtat toiagul de pelerin la Ierusalim, in muntele Athosului, la manastirile mari si mici de pe intreg cuprinsul tarii. in unele locuri s-a ingrijit sa lase si cate un dar din partea comunitatii pe care o reprezenta, stiind ca darul merge catre Stapanul a toate cate sunt, iar daruitorul primeste darurile cele bogate ale Duhului Sfant.

Slujirea fara odihna pare a defini lucrarea acestui preot misionar, harnic, preocupat de lucruri serioase si trainice. Daruit cu atatia talanti, ar fi putut si el sa ajunga intr-un loc mai inalt, in vreo cetate mai cunoscuta. A preferat tihna si incercarile unei localitati ca aceea a Radasenilor. De multe ori n-a mai privit alaturi, ci numai spre Cer. De acolo venea ajutorul pe care-l astepta. Tot spre Cer a privit in ceasurile de mahnire care vin peste noi, oamenii. A luptat si cu potrivnicii omenesti, cu pareri pripite, cu neprieteni si cu ite tesute malitios. De aceste incercari ale vietii nu s-a plans niciodata.

in sfarsit, vreau sa fac o mariturisire. Am cautat deseori sa ajung la Biserica Sfintilor Apostoli din Radaseni, unde am primit vesmantul luminos al Sfantului Botez. Cand ajungeam la Radaseni, in biserica sufletului meu, langa mormintele bunicilor care mi-au bucurat sufletul, aveam sa traiesc intotdeauna taina intoarcerii la izvoare. Ostenit de drum si de hatisurile prin care am trecut, imi ostoiam setea adapandu-ma din apa cea buna aflata in fantana de sub streasina bisericii. Liturghiile si slujbele de la Radaseni raman bucuriile veritabile ale unui om care cauta, dincolo de lucruri mariunte, esentialul.

Langa aceste amintiri, multe si pline de lumina, se afla preotul de la Radaseni, Petru Irimescu, ajuns acum portret in cuvinte, daruindu-si viata si trairile Stapanului veacurilor, Rasplatitorul si Judecatorul nostru, al tuturor.

Articol scris de preacuviosul arhim. Timotei Aioanei, preluat din ziarul Lumina.
Comentarii
alina_andreea1 la 04 September 2010 15:02:11
Buna ziua. Cum as putea lua legatura cu PR. Irimescu? Are cineva datele de contact ale dansului? Va multumesc, Alina
Postează comentariu
Te rog conectează-te pentru a posta un comentariu.
Evaluări
Evaluarea este disponibilă doar membrilor.

Te rog conectează-te sau înregistrează-te pentru a vota.

Nemaipomenit! Nemaipomenit! 0% [Nu există voturi]
Foarte bine Foarte bine 50% [1 Vot]
Bine Bine 0% [Nu există voturi]
Mediu Mediu 50% [1 Vot]
Slab Slab 0% [Nu există voturi]
Pagina activa intre anii 2007-2017, a fost cam singurul lucru care l-am facut pt. Radaseni dupa priceperea si cheltuiala care am putut sa o suport. Ce vedeti in acest moment e versiunea care o am salvata intr-un soft de server pe pc-ul de acasa si va fi online doar cand am acel pc pornit.

Am reusit sa salvez doar ce se vede acum, conturile de mail @radaseni.info.ro s-au pierdut la sfarsitul lui 2017 cand am incetat plata pt nume si gazduire.

Constantin Aanicai.
Navigare
Articole
Scrisori de la vizitatori

Comuna
Asezare geografica
Istoric
Institutii locale
Scoala clasele I-VIII - IOAN LOVINESCU
dispensar uman
dispensar veterinar
Lacase de cult - Biserici
Sf. Mercurie si Ecaterina - stil nou
Sf. Petru si Pavel - stil nou
Sf. Petru si Pavel - stil vechi


e-Link
reclame

Sfintire si Inaugurare Camin cultural Radaseni, 6 noiembrie 2016

Albume FOTO

Satu in sarbatoare...
Satu in sarbatoare...

Foto Radaseni
vizitatori
ancuta
nou înscris pe pagină
total membri: 122


Constantin Aanicai227 săpt
suiram398 săpt
Dorin428 săpt
alexandra479 săpt
Mihai LEONTE499 săpt
mariutza511 săpt
gabriela514 săpt
admin515 săpt
iulianchiri528 săpt
masori539 săpt
DelSte565 săpt
elena vieru568 săpt
bazalt48570 săpt
suntonlain590 săpt
consultpiese592 săpt

Vizitatori anonimi: 1

IP:
3.137.170.38

eXTReMe Tracker